Restablir la Contrasenya

Cerca Avançada
Més Opcions de Cerca
cascantic-1

INDIANS

Els carrers de Torredembarra estan plens d'edificis histórics.
Com en altres viles costaneres de Catalunya, a Torredembarra hi trobarem una rica herència del passat indià. Van ser molts els torrencs que van anar a buscar un futur millor a l’altra banda de l’Atlàntic. L’acabament de la Guerra de Successió (1700-1714) va tenir una conseqüència indirecta per a la vila que va acabar convertint-se en una població oberta al comerç.

perebadia

PERE BADIA

Construït a inicis del segle XIX, és un dels edificis més emblemàtics de Torredembarra. Originàriament un hospital dels pobres, s’ha convertir en la seu de diferents serveis i les noves instal•lacions construïdes en un edifici annex, s’han destinat a una residència per a la gent gran. L’edifici, funcional i de planta quadrada, va ser construït com a Hospital de Caritat amb el llegat de l’indià de Torredembarra Pere Badia. El claustre d’estil colonial és un monument protegit com a bé cultural d’interès local. Destaca el seu jardí.

calpanxo

CAL PANXO

Construïda al darrer terç del segle XVIII, aquesta casa d’origen indià, ubicada en el número 45 de l’actual carrer d’Antoni Roig, va passar per diversos propietaris fins que, el 1861, la va adquirir Francisco Gatell Badia “Panxo”, fabricant de teixits, fill i net de mariners que havien fet fortuna a Amèrica i nebot de Juan Gatell Badia, propietari de Cal Gallart. Quan la va adquirir, el nou propietari hi va fer obres, de les quals encara se’n conserven documents, i en què demanava “una cuina com la de Joan Gibert”, que era la casa veïna, actualment coneguda com a Cal Tarragoní.

calsiesa

CAL SIESA

Cal Siesa, situada en el número 86 del carrer Antoni Roig, agafa aquesta denominació de qui la va comprar a finals del segle XIX, Joaquim Rovira Olivé, registrador de la propietat, que havia exercit en diferents localitats abans que a Torredembarra. Una d’aquestes localitats era Cieza (Múrcia), i Cal Siesa és l’adaptació que els seus convilatans van fer de l’anterior destí laboral del propietari. És una casa que segueix els cànons dels edificis indians de finals del segle XVIII i inicis de XIX, amb planta baixa, dos pisos i golfes. A més, darrere de la casa hi havia un hort que ara és un jardí.